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Louis Roederer : Brut Premier

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Un elegante, vibrante y generoso vino de champán de Louis Roederer

Creado por Léon Olry Roederer a principios del siglo XX, el cuvée Brut Premier de Louis Roederer es un vino de champagne no vintage que expresa perfectamente el estilo de la casa, sea cual sea el año de cosecha. El Brut Premier cuvée de Louis Roederer se elabora a partir de seis años de cosecha y se beneficia de una mezcla de 40% de Chardonnay, 40% de Pinot Noir y 20% de Pinot Meunier, variedades de uva emblemáticas de la región de Champagne, a las que se añaden 5% de vinos vinificados en toneles de roble con agitación semanal y 10% de vinos de reserva envejecidos en madera.

Cuando se prueba, el Brut Premier de Louis Roederer es un vino elegante con sabores que lo hacen vibrante y generoso. La textura en el paladar es plena, carnosa, con caracteres de madurez y vinosidad, todo ello combinado con notas más afrutadas y refrescantes. El final de este vino es persistente, siempre espumoso y muy festivo : : Las cualidades organolépticas aquí descritas sólo son válidas para el año en que se probó este vino. Naturalmente, el vino está sujeto a una evolución en la botella a lo largo de su vida, modificando ciertas características descritas aquí en este comentario.

Parker : 92 / 100
J. Robinson : 16,5 / 20
Wine Advocate-Parker :
Based on the 2013 vintage (75%) and complemented with 25% reserve wines going back to 2006, Roederer's NV Brut Premier (2013) has a straw yellow color and offers lovely intensity and finesse on the nose, displaying brioche and honey notes along with ripe white fruit and flowery aromas. Round and fresh on the beautifully balanced palate and with a refreshing citrus flavor in the clear, crisp and pure finish, this is a very elegant, vital and stimulating cuvée made of 35% Pinot Noir, 38% Chardonnay and 28% Pinot Meunier. According to Jean-Baptiste Lécaillon, 2013 was a very good vintage for Pinot Noir. 2013 was a late harvest. We picked the grapes only in October, explained Lécaillon, who used 55% own grapes for the Brut Premier. In wet years, the percentage of Meunier is always higher because Meunier doesn't need to be super ripe. I am happy with 9.5% alcohol here because I need the clear and crisp freshness to balance the vinosity of Pinot. It is the wine of the purchased, less ripe grapes from the Marne Valley that undergoes the process of malolactic fermentation (in total: 40%), Lécaillon said, and he never sends Chardonnay into the second (malolactic) fermentation in order to avoid the butterscotch flavors. To make a long story short: Roederer's NV Brut Premier is a classic aperitif and gastronomic wine that can be served everywhere and anytime. Tasted in Reims in May 2018.
Champagne
Alcohol
12

Grape varieties
Chardonnay/Pinot Noir/Pinot Meunier

Dessert wine
No

J. Robinson
16,5

J. Suckling
93

Vinous - A. Galloni
90

Wine Spectator
90

Country
Francia

Wine certification
AOC

Regiones
Champagne

Denominación
Champagne

Color
Blanco

Productor
Louis Roederer

Sweetness
Brut

Parker
92

Alérgeno
Contiene sulfitos

1.1.3